Sekundarne namirnice (44-51)

Nituke
Nituke

Nituke

Uopšteno, nituke je jelo od povrća dinstano na biljnom ulju. Na kraju spremanja bi trebalo da bude suvo; nijedno jelo koje ima safta ne može da nosi ovo ime.

44.  Nituke od šargarepe
Isecite na komade dve šargarepe i dinstajte ih na tihoj vatri na kašičici ulja. Dodajte pržene susamove semenke i posolite. Svaki nituke je pomalo slan. Vrlo je dobar u slučaju kokošijeg slepila.

45.  “Kinpira”
Isecite koren čička i šargarepe u proporciji tri prema jedan. Dinstajte na ulju čičak dok dobro ne omekša, dodajte šargarepu i kuvajte u malo vode. Posolite i dodajte sos od soje. Preporučuje se u slučajevima anemije, umora, slabosti, kožnih bolesti, konjunktivitisa i zapaljenja dušnika.

46. Nituke od luka
Iseckajte luk i dinstajte ga na ulju. Posolite i dodajte sos od soje. Vrlo dobro protiv reumatizma.

47.  Nituke od potočarke
Isecite potočarku na komade od tri santimetra i dinstajte na ulju, na tihoj vatri. Dodajte so. Možete da poboljšate ukus sa malo tana (susamov buter). Odlično u slučajevima paralize, anemije, skorbuta.

48.  Nituke od kupusa i luka
Kao u prethodnom receptu.

49.  Nituke od šargarepe i luka
Kao u prethodnom receptu.

50.  Nituke od celera i vlašca
Dinstajte na ulju vlašac, dodajte celer i posolite.

Na ovakav način možete spremati razne kombinacije povrća.

51.  Nišime
Isecite na velike komade šargarepu ili koren čička, ili lotosa, belu rotkvu, boraniju, “jubu” (sojina pena), dospite vodu i skuvajte. Posolite i dodajte sos od soje.

3 Comments - Write a Comment

Post Comment