Agar-agar – Vrsta alge koja ima sposobnost zgušnjavanja supa, sosova.
Alopatska medicina – Zapadnjački sistem lečenja koji pristupa bolestima s veoma aktivnim intervencijama, to jest lekovima i hirurškim postupcima kako bi se postigli suprotni učinci od onih koji su izazvani bolešću.
Amasake– Zaslađivač ili osvežavajući napitak napravljen od slatkog integralnog pirinča i kodži bakterija, koji fermentira u gustu tečnost.
Analgetik – Materija koja ublažuje bol.
Angiogram – Medicinska procedura kojom se neka boja osetljiva na radijaciju ili drugi osetljivi materijal ubrizga u arterije da bi se dijagnostikovao rak ili neko drugo ozbiljno stanje unutrašnjih organa, mozga ili udova.
Anemija – Smanjeni broj crvenih krvnih ćelija (zrnaca).
Antacid – Materija koja smanjuje povišenu kiselinu u želucu.
Arame – Tanka crna alga koja podseća na žicu.
Artritis – Zapaljenje zglobova. Giht. Praćeno bolovima i otocima, često.
Astma – Poremećaj disanja praćen gušenjem i kašljem (suv kašalj ili sa izbacivanjem sluzi). B
Bazedova bolest – Bolest štitaste žlezde praćena uvećanjem žlezde, buljavim očima, ubrzanim radom srca, drhtanjem prstiju, znojenjem, prolivom i mršavljenjem.
Banča – (Kukiča), su peteljke i lišće zrelih žbunova čaja. Daje veliki doprinos opštem zdravlju.
Basmati – Vrsta pirinča dugog i tankog zrna.
Benigni tumor – Tumor koji se ne širi na druge oblasti tela, nego ostaje ograničen na svoju prvobitnu lokaciju.
Biljna vlakna – Deo biljnih namirnica koji se ne razlaže tokom varenja, ali je neophodan za izbacivanje otpadnih materija pražnjenjem creva. Naročito ga ima u integralnim žitaricama i mahunarkama, a manje u povrću i voću.
Biopsija – Vađenje uzorka živog tkiva ili tečnosti za mikroskopsko ispitivanje i dijagnozu.
Bok- čoj – Kineska zelena lisnata biljka. Kineski kupus koji ne formira glavicu.
V
Vakame – Duga, tanka zelena alga, koja se koristi za spremanje supa, salata i jela od povrća.
G
Gastrointestinalni trakt – Organi koji su uključeni u žvakanje, gutanje, probavu, apsorpciju i eliminaciju.
Genmai miso – Miso koji se pravi od fermentisanog mrkog pirinča, soje i morske soli. Takođe se zove pirinčani miso.
GI- serije – Dijagnostičko proučavanje želudačno- crevnog trakta. Obično se deli na gornje i donje serije. Gornjim se proučavaju anomalije u jednjaku, želucu i tankom crevu. Donjim (koji se naziva i barijumskom klizmom) se ispituje debelo crevo.
Glaukom – Bolest povećanog pritiska u očnoj jabučici.
Gluten – Vrsta belančevina iz žitarica koje naročito ima u pšenici. Koristi se za pravljenje seitana. Biljno meso.
Gomašio – Susamova so. Začin i lekovito sredstvo, koje se pravi od prženih, mlevenih susamovih semenki i morske soli.
D
Dajkon – Duga, bela kineska rotkva. Pored toga što predstavlja ukusno povrće, on je specifično sredstvo za rastvaranje naslaga masnoća i sluzi koje su se nataložile usled ranijeg unošenja hrane životinjskog porekla. Strugani dajkon pomaže varenju uljastih namirnica. Ako ga nemate, može se upotrebiti bilo koja rotkva.
Daltonizam – Bolest neopažanja celog spektra boja.
Denti – Crni prašak za čišćenje zuba, koji se pravi od morske soli i ugljenisanog plavog patlidžana.
Dijareja – Proliv.
Dijabetes – Šećerna bolest.
Disaharid – Dvomolekulni šećer- kao npr., sukroza (šećer od trske) i laktoza (mlečni šećer) – koji brzo ulazi u krv i može dovesti do neravnoteže.
Do-in – Metod istočnjačke automasaže, zasnovane na harmonizovanju energije koja struji kroz akupunkturne meridijane.
Dulse – Crvenkastopurpurna alga. Koristi se u supama, salatama i jelima od povrća. Veoma je bogata gvožđem.
Đ
Đumbir – Istočnjački koren zlatnožute boje, a jakog ljutog ukusa i veoma aromatičan. Koristi se kao začin i u medicinske svrhe.
E
Edema – Bolest kod koje telesno tkivo zadržava prevelike količine tečnosti, zbog čega nastaju otoci.
Ekcem – Kožno oboljenje koje se sastoji u pojavi crvenila, otoka i malih mehurića (plikova), iz kojih izlazi sukrvičasta tečnost a prati ga ljušćenje pokožice.
Elefantijaza – Znatno uvećanje zapremine jednog uda ili jednog dela tela izazvano tvrdim i hroničnim edemom kože.
Elektromagnetna energija – Prirodna energija prisutna u našem okruženju, koja sve prožima. Ovde spadaju sile koje potiču iz atmosfere i od nebeskih tela, kao i energija koju stvaraju Zemljina rotacija i kruženje po orbiti.
Emetik – Lek ili materija koja izaziva povraćanje.
Endokrine žlezde – Žlezde s unutrašnjim lučenjem.
Endoskop – Instrument za posmatranje unutrašnjosti neke telesne šupljine.
Enteritis – Upala creva, obično tankog.
Epilepsija – Grupa nervnih poremećaja praćenih ponovljenim napadima, trzajima i grčenjem, poremećajima čula, nenormalnim ponašanjem i gubitkom svesti.
Estrogen – Ženski hormon koji reguliše aktivnost jajnika.
Ž
Žutica – Hepatitis. Isticanje žučnog fermenta u krv.
Z
Zasićene masnoće – Prvenstveno životinjske masnoće, koje doprinose stvaranju holesterola i stvrdnjavanju arterija.
K
Kanten – Desert u vidu želea, koji se pravi od agar-agara.
Kaju – Kaša od žitarica koje su se kuvale u 5-10 puta većoj količini vode toliko dugo dok žitarice nisu postale meke i nalik na krem.
Karcinogen – Svaka supstanca koja podstiče rak kod ljudi i životinja.
Katarakt – Bolest zamućenja očnog sočiva prouzrokovana preteranim konzumiranjem šećera i vitamina C.
Kateter – Cev za odvođenje tečnosti iz neke telesne šupljine.
Kelp – Velika porodica algi koje rastu uglavnom na severnim geografskim širinama. Kupuju se pakovane cele, u zrncima i u vidu praha.
Kinpira – Način pripreme korenastog povrća. Prvo se dinsta na malo ulja, zatim se doda malo vode i na kraju sojin sos.
Kodži – Žitarica u koju su ubrizgane bakterije, a koja se koristi za proizvodnju fermentisanih namirnica, kao što su miso, tamari, amasake, nato i sake.
Kokoh – Proizvod više vrsta brašna. Zamena za majčino mleko. Nalazi se u receptima.
Kombu – Široka, debela alga, tamnozelena, koja raste u dubini okeana. Koristi se za spremanje supa, dodataka hrani, a i kuva se zajedno sa povrćem i mahunarkama.
Kongestija – Nagomilavanje krvi u određenim područjima organizma.
Konstitucija – Karakteristike sa kojima se pojedinac rađa, a koje su određene zdravljem i vitalnošću roditelja, baba i deda, i daljih predaka, naročito pod uticajem hrane koju je majka uzimala za vreme trudnoće.
Kus – kus – Delimično rafinisana lomljena pšenica.
Kuzu – Beli skrob koji se pravi od korena divlje biljke. Koristi se za pripremanje sosova, supa, deserta i u medicinske svrhe.
L
Leukodermija – Lokalno gubljenje pigmenta kože.
Leukoreja – Belo pranje.
M
Mamogram – Rendgenski pregled dojke.
Mastektomija – Hirurško odstranjenje dojke.
Meridijan – Kanal ili put kojim prolazi elektromagnetna energija (Či) u telu. Istočnjačka medicina, masaža i borilačke veštine su zasnovane na razumevanju i principima strujanja energije kroz meridijane.
Metabolizam – Skup biofizičkih i biohemijskih procesa pomoću kojih živi organizmi održavaju život i deluju. Pretvaranje materije (hrane) u energiju.
Miksedem – Sluzasta podbulost kože; naročito lica.
Miso – Fermentisana pasta od soje ili od soje i neke žitarice koja se koristi u supama, namazima i u medicinske svrhe. Veoma korisna za zdravlje.
Moči – Kolač ili knedle pripremljene od kuvanog, pasiranog slatkog pirinča.
Moxa (Moksa) – Sredstvo za zagrevanje akupunkturnih tačaka radi stimulisanja protoka stagnirane energije u meridijanima. Najbolje su cigare od pelena ili ružinog lišća.
Moksibustija – Primena mokse.
Monosaharid – Prosti šećer, kao glikoza, fruktoza i laktoza. I monosaharidi i disaharidi brzo ulaze u krvotok i mogu da podignu nivo šećera u krvi i izazovu kao reakciju hipoglikemiju.
Morska sirova so – So koja se dobija iz mora ili okeana i suši na suncu ili u peći za sušenje. Za razliku od rafinisane kuhinjske soli, sadrži mnogo raznih minerala u tragovima, a ne sadrži hemikalije, šećer i jod.
Mugi miso – Pasta od soje, koja se proizvodi od fermentisanog ječma, soje, morske soli i vode.
Mu čaj – Čaj pripremljen od raznih trava koje poseduju svojstvo jačanja i zagrevanja organizma i jačanja ženskih polnih organa.
N
Nato – Soja, kuvana i pomešana sa enzimima, koja je fermentisala 24 sata.
Nigari – Tvrda, prirodna, kristalizovana so, dobijena kapanjem vlažne morske soli.
Neurastenija – Slabost živaca.
Nori – Tanki listovi jedne vrste sušene alge. Koristi se na razne načine. Između ostalog, za pripremanje sušija.
P
Papanikolau test – Medicinski test u kome se uzimaju uzorci ćelija sa grlića materice radi otkrivanja raka, ukoliko postoji.
Parkonsonova bolest – Neurološki poremećaj praćen drhtanjem, kočenjem mišića i teškom pokretnošću.
Patogeneza – Izvor i razvoj bolesti.
Peristaltika – Ritmička kontrakcija glatkih mišića koja pokreće hranu kroz probavne organe.
Pioreja – Isticanje gnoja.
Poliomijelitis – Zapaljenje i degeneracija sive moždine kod dece i dovodi do oduzetosti.
S
Sake – Vino od integralnog pirinča.
Sarkom – Rak kostiju, mišića i vezivnog tkiva. Zavisno od lokacije, naziva se osteosarkom, fibrosarkom itd.
Seitan – Pšenični gluten kuvan u vodi i sojinom sosu.
Sinusi – Šupljine u kostima lobanje.
Siringomijelija – Obolenje vratnog dela moždine. Obamiru mišići ruke.
Soba – Rezanci od brašna heljde ili mešavine brašna heljde i pšenice.
Suribači – Izbrazdani sud od glazirane keramike. Koristi se sa tučkom, nazvanim surikogi, koji služi za drobljenje namirnica i pravljenje pirea.
Š
Šijacu – Tradicionalna kineska masaža (kraljevska masaža). Zasnovana je na harmonizovanju Či energije u telu i na oslobađanju blokada duž meridijana.
Šiitake – Vrsta lekovite pečurke (lat. Lentinus edodes).
Šio kombu – Slani kombu. Komadi kombu alge koji su dugo kuvani u tamari sosu od soje. Koriste se u malim količinama kao dodatak jelu i u medicinske svrhe.
Šizo – Biljka zvana “biftek listovi”.
Šoju – Prirodno prerađeni sos od soje.
T
Taro – Krompir sa debelom, dlakavom korom. Koristi se za pripremanje taro obloga za izvlačenje toksina iz organizma. Takođe se naziva albi.
Tamari – Tradicionalni sos od soje. Nastaje u procesu proizvodnje miso paste. Tečnost koja se podiže iznad misoa i koja se odliva naziva se tamari.
Teka – Jelo koje se priprema od ječmenog misoa (hačo miso), susamovog ulja, korena čička, lotosovog korena, šargarepe i korena đumbira. Videti u receptima.
Tetanija – Teški i dugotrajni grčevi.
Tofu – Kineski “sir” od soje, koji se pravi od soje i sirove morske soli i vode. Delimično integralni proizvod. Veoma bogat raznim vrstama proteina.
Tomogram – Slika preseka nekog organa, koja se dobija snimanjem jednog plana pomoću dva rentgenska zraka.
Trahom – Veoma težak oblik zapaljenja očiju. Može dovesti do slepila.
Tumor – Otok ili izraštaj od nenormalnih ćelija ili tkiva.
U
Udon – Japanski rezanci od pšeničnog brašna.
Umeboši – Veoma lekovita istočnjačka šljiva (ustvari, vrsta kajsije) koja se koristi u obliku turšije.
Urtikarija – Osip na koži kao reakcija na poremećaj krvi.
Uremija – Trovanje organizma toksinima koji nisu izbačeni putem mokraće zbog lošeg rada bubrega.
F
Faringitis – Upala grla.
Fiziognomika – Umeće procenjivanja zdravlja neke osobe na osnovu crta lica ili oblika tela.
H
Hačo miso – Pasta od fermentisane soje, koja se pravi od soje i morske soli i ostavlja da fermentira dve godine.
Hemofilija – Teško zaustavljanje isticanja krvi.
Hemoroidi – Proširenje vena u donjem delu rektuma ili anusu zbog kongestije.
Hemoptoa – Iskašljavanje krvi.
Hemostatik – Sredstvo za zaustavljanje krvarenja.
Hemoterapija – Lečenje raka pomoću hemikalija ili lekova.
Hepatitis – Žutica.
Hidžiki – Tamna alga, koja, kada se osuši, postaje crvena. Veoma bogata mineralnim materijama.
Hipertenzija – Povišeni krvni pritisak.
Histerektomija – Potpuno ili delimično hirurško odstranjenje materice.
Hokaido bundeva – Crvena ili narandžasta tikva, vrlo slatka, a dozreva u jesen. Potiče iz Nove Engleske, ali je preneta u Japan, pa je dobila ime po ostrvu Hokaidu.
Holesterol – Masnoća životinjskog porekla.
C
Cista – Nastali mehur, kaji sadrži tečnost, sluz i druge supstance; mogući znak predkanceroznog stanja.
Č
Čakre – Centri energije u telu koji su nadležni za različite nivoe svesti. Fiziološki oni odgovaraju žlezdama s unutrašnjim lučenjem, a ima ih sedam.
Dž
Džinendžo – Svetlosmeđi japanski planinski krompir koji može da dostigne dužinu više od 1 metra, a prečnik od 5-8 santimetara.
Pozdrav – možete li da dopunite rečnik objašnjenjem pojma “nituke”, često se pominje a ne mogu da shvatim šta je. Hvala 🙂
Uopšteno, nituke je jelo od povrća dinstano na biljnom ulju. Na kraju spremanja bi trebalo da bude suvo. (recepti od 44-51)
Pozdrav!