Sedam uslova zdravlja i sreće

provera zdravljaOvo je neka vrsta testa koji je napravio Žorž Osava. Veoma je važan da bismo saznali na kom nivou se nalazi naše zdravlje, a predstavlja i dobar metod dijagnostike. Mnogi će se možda razočarati kada budu videli da im je zdravlje i sreća skoro na samom dnu, ali to treba da bude podstrek da se više potrudimo u našem opštem napretku.
“Pre nego što počnete da sledite naše dijetetske preporuke, trebalo bi da ispitate svoje zdravstveno stanje na osnovu sedam kriterijuma koji slede.
Prva tri su fiziološka, i ako ih ispunjavate, imate 15 poena, po 5 poena za svaki kriterijum. Za četvrti, peti i šesti možete imati po 10 poena, i za sedmi, najvažniji, 55 poena. Ako na početku budete imali više od 40 poena, znači da ste u prilično dobroj formi, a ako prikupite 60 poena u roku od tri meseca, biće to veliki uspeh. Ali obavite ovo samo-ispitivanje pre nego što počnete sa makrobiotičkim načinom ishrane. Napredovaćete svakog meseca više ili manje u zavisnosti od strogosti sa kojom ga primenjujete. Ako isprobate ovaj test na vašim prijateljima, iznenadiće vas činjenica da su pojedine osobe, koje vrlo dobro izgledaju, u suštini lošeg zdravlja.

 

1. – Ne osećati umor (5 poena).
Ne smete da osećate umor. Ako ste se prehladili, znači da vam je konstitucija pod dugogodišnjim zamorom. Čak i ako se prehladite jednom u deset godina to je loš znak, jer su toga pošteđene čak i one životinje koje žive u hladnim predelima. To pokazuje da je koren vaše bolesti dubok. Ako kažete s vremena na vreme: “to je preteško”, ili “to je nemoguće”, ili “nisam u stanju da uradim ovo ili ono”, pokazujete stepen vašeg umora, jer ako ste zaista dobrog zdravlja, morali biste da budete u stanju da savladavate jednu po jednu teškoću sa onoliko poleta sa koliko neki pas juri zeca. Ako ne pristupite sve većim i većim teškoćama, malodušni ste. Trebalo bi da se upuštate u nepoznato, i da vam veće teškoće pružaju veće zadovoljstvo. Takvo ponašanje je znak da ne postoji umor, koji je pravi uzrok svih bolesti i koji može da se izleči vrlo lako, bez lekova, ako se u praksi pravilno primenjuje makrobiotička metoda za podmlađivanje i dugovečnost.

 

2. – Dobar apetit (5 poena).

Ako ne možete da pojedete bilo koju prirodnu namirnicu sa zadovoljstvom i najvećom zahvalnošću prema Tvorcu, znači da vam nedostaje apetit. Ako jednostavan komad crnog hleba ili integralni pirinač smatrate vrlo ukusnim, imate dobar apetit i dobar želudac. Dobar apetiti je sinonim za zdravlje; on podrazumeva i seksualni apetit.
Seksualni apetit i njegovo radosno zadovoljenje bitni su uslovi za sreću. Ako osoba (muškarac ili žena) nema seksualni apetit niti postiže seksualno zadovoljstvo, to govori da joj je nepoznat životni zakon jina i janga. Kršenje tog zakona iz neznanja vodi ka bolesti i mentalnim nedostacima. Moralni čistunci su seksualno nemoćni i stoga mrze seksualnost; svi oni koji su ogorčeni i nezadovoljni, bilo u sebi, bilo da to ispoljavaju, neće nikada ući u Carstvo Nebesko.

 

3. – Dubok san (5 poena).

Ako pričate dok spavate ili ako sanjate, znači da nemate dubok san. Nasuprot tome, ako vam je sasvim dovoljno četiri do šest sati sna, znači da imate dobar san. Ako ne uspevate da zaspite tei ili četiri minuta nakon što ste stavili glavu na jastuk, u bilo koje doba dana, u bilo kojim okolnostima, to govori da vam je duh opterećen nekim strahom. Ako ne možete da se probudite u vreme koje ste sami sebi odredili pre odlaska na spavanje, vaš san nije idealan.

 

4. – Dobro pamćenje (10 poena)

Ako ne zaboravljate ništa od onog što vidite ili čujete, imate dobro pamćenje. Sposobnost pamćenja raste sa godinama. Ako bismo zaboravili one koji su nam pomogli, postali bismo nesrećni. Bez dobrog pamćenja u vrlo različitim oblastima bili bismo obične kibernetske mašine. Bez dobrog pamćenja ne možemo zdravo rasuđivati, i propast je neminovna.
Pamćenje je najvažniji činilac našeg života i u osnovi je naše ličnosti. Jogiji, budisti i hrišćani imaju uvek dobro pamćenje. Pojedini čak uspevaju da se sete i svojih pređašnjih života.
Zahvaljujući makrobiotici beskrajno ćete razviti svoje pamćenje. Možete to da proverite na dijabetičaru koji će, primenjujući našu dijetu, povratiti svoje pamćenje. Ovo ne važi samo za dijabetičare; čak i neurastenici, idioti i imbecili mogu da povrate pamćenje. Poznavao sam jednu Francuskinju, gospođu L., profesorku filosofije, koja se sa svojim suprugom i četvoro dece tri godine hranila makrobiotički da bi poboljšala zdravlje i pamćenje. Na njeno zaprepešćenje, njena starija kćerka je postala najbolji učenik u razredu, mada su je učitelji smatrali malo poremećenom.

 

5. – Dobro raspoloženje (10 poena).

Oslobodite se gneva! Osoba dobrog zdravlja, odnosno osoba koja ne poznaje strah ni bolest, srećna je i ljubazna u svim okolnostima. Ona će biti sve radosnija i poletnija kako njene teškoće rastu. Vaše držanje, glas, ponašanje, pa čak i vaše kritike trebalo bi da izazivaju zahvalnost vaše okoline. Svaka vaša reč mora da izražava vašu radost i zahvalnost kao pesma ptica i zujanje insekata iz Tagorine pesme. Zvezde, sunce, planine, reke i mora deo su naše prirode; kako onda možemo da živimo, a da ne budemo srećni?! Trebalo bi da smo srećni kao dete koje dobija poklon. Ako nismo takvi, lošeg smo zdravlja. Osoba koja se dobro oseća nikada se ne ljuti.
Koliko imate bliskih prijatelja? Veliki broj različitih i bliskih prijatelja svedoči o širokom i produbljenom poimanju sveta. U prijatelje ne ubrajam  vaše roditelje, kao ni braću i sestre. Prijatelj je neko koga volite i kome se divite i koji vam uzvraća istom merom, koji je spreman da vam pomogne da ostvarite vaše snove po svaku cenu, čak i kada ga za to ne molite.
Koliko imate iskrenih prijatelja? Ako ih imate malo, znači da ste ili vrlo isključivi ili ste prestupnik koga treba žaliti. Nedostaje vam dobro raspoloženje da biste druge učinili srećnijim. Ako imate više od dva biliona bliskih prijatelja, možete reći da ste prijatelj čitavog čovečanstva. Ali, to nije dovoljno, ako računate samo ljude, mrtve i žive. Treba da poštujete i volite sva bića, sve stvari, čak i grančice, zrna peska, kapljice vode. Eto dobrog raspoloženja! Trebalo bi da možemo da kažemo, i neki uspevaju u tome, da nikada nismo sreli osobu koju nismo mogli da volimo. Ako ne uspevate da od vaše supruge i dece napravite iskrene prijatelje, znači da ste vrlo bolesni. Ako niste uvek srećni, u bilo kojim okolnostima, ličite na slepu osobu koja ne vidi ništa od divota ovog sveta.
Umesto da se žalite na svet oko sebe, bolje je da se zavučete u svoju sobu kao puž u ljušturu i da to osećanje uputite sebi samom. Ako nemate bliskih prijatelja, onda sledite moj savet i uzmite jednu kašičicu gomasija (3/4 susamovih semenki mlevenih sa 1/4 krupne soli) da biste neutralisali kiselost krvi. Možete da proverite ovu metodu na svojoj deci: prestanite da im dajete šećer, med, čokoladu itd., koji stvaraju kiselu krv, i za nedelju ili dve vrlo jin dete postaće vrlo jang odnosno, puno radosti. Susamovo ulje u gomasiju oblaže so i sprečava žeđ, so prodire u krvotok i uništava hiper-kiselost krvi. Ne zaboravite da je preterana kiselost krvi opasna po život!
Retko srećemo prijatne ljude jer je većina ljudi bolesna; ne možemo ih kriviti zato što ne znaju kako da budu dobro raspoloženi. Ako imate svest o predivnom uređenju kosmosa, morate biti puni radosti i zahvalnosti koje nećete propustiti da podelite sa drugima. Širite dobro raspoloženje, nasmešite se i recite prijatnim glasom jednostavnu reč “hvala” u svim okolnostima i što je češće moguće. Na Zapadu se kaže: “dajte i uzmite” (give and take), ali mi kažemo: “dajte, dajte i dajte koliko god možete”. Ne možete ništa da izgubite jer ste besplatno dobili i život i sve drugo na ovom svetu. Vi ste sin jedinac ili kćerka jedinica beskrajnog kosmosa koji stvara, pokreće, uništava i ponovo stvara ono što vam je neophodno. Ako to znate, sve će vam doći u izobilju. Ako to znate, sve će vam doći u izobilju. Ako se plašite gubitka svog novca ili dobara i zbog toga dajete milostinju, znači da ste bolesni i nesrećni; vaša najviša svest je delimično ili totalno pomračena. Ne vidite veličanstveni kosmički poredak.
Duhovno slepilo je mnogo opasnije od fizičkog slepila. Treba ga lečiti što pre, da bismo uživali u predivnom prirodnom poretku. Ako se plašite gubitka svojih dobara, onda ste žrtva zaborava, potpuno ste izgubili iz vida poreklo svog bogatstva i života.
Ukoliko poklonite jedan manji ili veći deo svog bogatstva, najčešće taj poklon nije u skladu sa istočnjačkom izrekom “dajte, dajte”, već sa teorijskim principom zapadnih ekonomista. Ta teorija je samo pokušaj da se opravda nasilna kolonizacija i eksploatacija obojenih naroda. Istočnjački poklon je žrtvovanje, izraz beskrajne zahvalnosti i razumevanje da se na taj način oslobađamo svih svojih dugova. Žrtvovati se znači dati najviše i najbolje od onoga što imamo. Žrtva je dar večnoj ljubavi, beskrajnoj slobodi i apsolutnoj pravdi. Prava žrtva se sastoji u radosnom davanju svog života ili životnog principa, sveznajućeg, svemogućeg i sveprisutnog: Satorija. To je oslobađanje.
Naša Majka, Zemlja, neprekidno se daje da bi hranila travu, na isti način se trava daje da bi hranila životinje. Životinje zabavljaju ovaj svet svojom veselošću, a jedina disharmonična nota dolazi od čoveka koji ubija i uništava. Zašto se čovek ne daje drugima? U prirodi se smrt nastavlja novim životom; tako bi i čovek morao da se žrtvuje da bi ostvario zadivljujuće čudo stvaranja i pronašao beskrajnu slobodu, večnu sreću i apsolutnu pravdu. Oni koji to ne razumeju ili su robovi, ili su bolesni, ili bezumni.
Ako ste radosni u svim okolnostima, posebno ako neprekidno dajete drugima najveću i najbolju stvar na ovome svetu, bićete srećni svi će vas voleti. Ako sledite moje savete, ostvari ćete to i pronaći nove horizonte zemlje o kojoj čovek sanja, po Tojnbiju, više od 300.000 godina. Moja medicina je, ustvari, vrsta Aladinove čarobne lampe ili letećeg ćilima. Pre svega morate da poboljšate svoje zdravlje toliko da osvojite najmanje 60 poena prema 7 uslova zdravlja i sreće.

 

6. – Bezina razmišljanja i reagovanja (10 poena)

Osoba dobrog zdravlja  mora imati sposobnost brzog i elegantnog razmišljanja, rasuđivanja i pravilnog reagovanja. Brzina je izraz slobode. Osobe koje su hitre i precizne, kao i one koje su spremne da odgovore na bilo kakav poziv ili izazov, u dobroj su formi. One su sposobne da uvedu red u svoj svakodnevni život. Isto to primeti ćemo u životinjskom i biljnom svetu. Lepota oblika i pokreta znak su razumevanja kosmičkog poretka. Zdravlje i sreća, kao i spokojstvo, takođe su manifestacije kosmičkog poretka u našem svakodnevnom životu. Uostalom, život, zdravlje, božanstvenost i večnost čine jedno.
Nemoguće je ispuniti ove kriterijume bez poštovanja makrobiotičke ishrane kaja predstavlja suštinu mudrosti starije više od pet hiljada godina, a koja je jednostavna i laka. Postajete, dakle, kreator sopstvenog života, zdravlja i sreće. Možete izlečiti ne samo svoja telesna oboljenja već i psihičke nedostatke. Ako poznajete neki bolji put ka sreći, pokažite mi ga i ja ću napustiti ovaj koji sledim 48 godina, da bih prihvatio vaš.

 

7. – Pravednost (55 poena)

Sedmi kriterijum za ocenjivanje zdravlja je pravednost. Ako ovo ne razumemo sve što znamo o makrobiotici postaje greh! Postoji samo jedna osoba među deset hiljada ili milion, koja razume pravednost; eto zašto je nesreća toliko rasprostranjena.
Bolesna ili nesrećna  osoba je lažov koji nema volju da živi pravednost do kraja.
Čak ni Franklin ni Gandi nisu poznavali pravednost!
Pravednost o kojoj govorim vrlo je jednostavna. Ona je drugi naziv za kosmički poredak. Eto zbog čega osoba koja živi uzdajući se u pravednost stiče večnu sreću i beskrajnu slobodu. Iskoristiti je za izlečenje bolesti? To je isto tako lako kao i ubiti stenicu čekićem.
Osoba koja shvata kosmički poredak, o njemu razmišlja, koja ga gradi u sebi i koja se u tome vežba, nema nikakvu potrebu da se utapa u bilo koja druga proučavanja. Zakon je izvan problema.
Na Dalekom Istoku reč Bontoki Itu znači: svi zakoni se stapaju u jedan. To je reč koja verovatno ne postoji na Zapadu; međutim, sigurno je da je svi tražimo po mraku. Ono što znamo o sedmom uslovu zdravlja može da se izrazi na sledeći način:
  • Nikada ne lagati da bismo se zaštitili;
  • biti tačan;
  • Voleti sve ljude;
  •  Uvek tražiti teškoće, nalaziti ih, savlađivati ih, rešavati ih i potčinjavati ih svojim snagama;
  • Biti sve srećniji, širiti svetlost i sreću svuda oko sebe;
  • Ne biti nikad u nedoumici, pretvarati nesreću u sreću.
Jedini praktičan način da se dobiju navedeni poeni jeste primena makrobiotike. Međutim, pravednost se ne može objasniti, a da se ne napiše debela knjiga; isto važi za zdravlje i slobodu. Zbog toga se ovde zadovoljavam jednostavnom izjavom:
“Svaka stvar na ovom svetu je izmišljotina ili iluzija, nema ničeg stvarnog osim težnje da se voli Princip Jedinstva i makrobiotika ljubavlju koju je nemoguće zaustaviti. Bez želje da postanemo osoba koja time uverava i druge, nemoguće je dosegnuti sreću.”

 

Post Comment