Spoljni tretmani i lekovite dijete (192-221)

Priroda se maksimalno potrudila da, živeći u skladu sa njom, izbegnemo svaku bolest. Bolje rečeno, nije normalno da se razbolimo i niko normalan to ne želi. A zašto smo onda došli do žalosne konstatacije da skoro da nema zdrave osobe (prvenstveno se odnosi na razvijene zemlje)? Odgovor se krije u prekretnici kada je čovek počeo da se odvaja od životinje, upoznavši korišćenje vatre i soli. Počeo je da se razvija um, mozak je povećao zapreminu i dobio nebrojeno mnogo funkcija, a primarni instinkti su bačeni u drugi plan. Zdrav, jednostavan i srećan život čovek je počeo da komplikuje. Ove reči su dobro ilustrovane u biblijskoj priči o progonstvu Adama i Eve iz Raja, kada su i počeli svi problemi čovečanstva! Ona jabuka (ili paradajz) koju su oni “zajedničkim snagama” ubrali i pojeli simboliše sve ono nije po prirodi, tj. ono što čovek ne sme da jede i ono kako čovek ne sme da se ponaša. Naravno, loše stvari su uvek lake i privlačne, a prave stvari su teže, ali je nagrada velika. Ne ljutite se na Boga: On, niti kažnjava, niti nagrađuje! Sve što vam se dešava, sami ste uradili!
    Sve ono što nauka o sreći i zdravlju, makrobiotika, govori, sadržano je u jednoj kratkoj i genijalnoj rečenici, a to je prva Božija Zapovest: ” Ja sam Bog tvoj i ne imaj drugog Boga osim mene!!” Na veliku žalost po ljudski rod, ova zapovest, kao i ostale, ostaju samo slova na papiru. Što je još žalosnije, nabeđeni vernici, kojih sam dosta upoznao, ne znaju čak ni da ih nabroje, a kamoli da razumeju, tako da se sve pretvorilo u farsu! O prvoj zapovesti bih mogao da napišem knjigu veličine Biblije, ali najkraća analiza i poruka je: “Ne odvajajte se od prirode!” Priroda (Bog) nije sticanje bogatstva po svaku cenu, prežderavanja i kermesi, ludački seks kad stignete i sa kim stignete, povređivanje drugih i ratovi, nacionalizam, drogiranje, asocijalno ponašanje, zapostavljanje bližnjih, lenjost, licemerje, razvodi i brakovi iz računa, ogromne kuće i što skuplja kola i nakit (čovek nije bogat spolja, nego iznutra), itd., itd.,……Nema broja ljudskim greškama! “Možda Svemir i ima negde kraj, ali sam siguran da ljuska glupost NEMA kraj!” ( Ajnštajn ).
    ” Proučivši prinvip jin-jang, izabrali ste jedan od deset načina da se hranite u cilju jačanja vašeg zdravlja i postizanja sreće. Dijeta br. 7 je najefikasnija i najjednostavnija za primenu i ako je sledite nema šta više da se doda. Posle poboljšanja možete uzeti bilo koju namirnicu i piće koji su navedeni u mojoj makrobiotičkoj kuhinji. Ali ako želite da ubrzate boljitak od početka, izaberite između sledećih saveta onaj koji vam najviše odgovara.” ( Osava )
    ” Dijetetske preporuke koje slede su nepotrebne ukoliko sledite dijetu br. 7, ili ako vaš slučaj nije ozbiljan; možete da poboljšate zdravstveno stanje primenjujući samo dijete br. 7, ili br. 6, bez ikakvog spoljašnjeg tretmana ili sredstva, dodajući im molitvu i post kao što to preporučuju sve velike religije. Ako ne uspevate da poboljšate zdravlje znači da ne poznajete pravi smisao molitve i posta, ili ste izgubili veru u Boga, Tvorca Kosmosa; znači da verujete u nešto lažno što teži da zauzme Božje mesto, kao što su “Nauka” ili neka nova religija, misticizam, spiritualizam, konceptualizam, socijalna reforma, ili ste pak sujeverni.
    Prava molitva se ne zasniva na “prošenju” već na usredsređenosti, u svakom trenutku, na kosmički poredak, na Carstvo Nebesko i božansku Pravednost. Pravo gladovanje ne zasniva se na uzdržavanju od svake hrane i pića, već naprotiv, na strogom vezivanju samo za ono što je neophodno za život i ni za šta drugo. Ne možemo se odreći ni vazduha, ni vode ni svetlosti, a žitarice, koje su osniva našeg bića, stvorene su njihovom veličanstvenom sintezom. Žitarice, vatra i so odvajaju čoveka od životinja, i to je osnovno. Čovek je skoro zaboravio i gotovo sasvim odbacio svoju Majku, osnovu svog života, u potrazi jedino za čulnim zadovoljstvima i komplikovanim načinom života koji prouzrokuje sve vrste teškoća i nesreća.
Odbacite sve što nije apsolutno neophodno za vaš život tokom najmanje jedne ili dve nedelje i otkrićete šta su sloboda, sreća i pravda. Brzo ćete razumeti da su svi oni koji prihvate makrobiotičku dijetu savršeno imuni na bolesti. Na vama je da odlučite!” ( Žorž Osava )

SPOLJNA  SREDSTVA  ( OBLOGE  I  FLASTERI )

192. Obloga od đumbira
Stavite četvrtinu izrendanog đumbira (ili jednu dobru kafenu kašičicu đumbira u prahu) u tkaninu i iscedite u dva do četiri litra tople vode. Pokvasite peškir u ovoj tečnosti, koja bi trebalo da bude što toplija, i stavite na obolelo mesto. Prekrijte drugim peškirom da se brzo ne ohladi. Promenite oblogu tri do četiri puta tokom petnaest minuta.

193. Flaster od arbija (okrugli džinendžo-taro)
Arbi je indijska reč koja se prevodi kao “sato-imo” na japanskomm odnosno okrugli taro. U nedostatku se može koristiti naš krompir koji je nešto slabijeg dejstva. Vrlo pažljivo izrendajte na sitno jedan krompir. Ako je suviše voden dodajte istu količinu pšeničnog brašna, kao i 10% sirovog đumbira. Rasporedite smesu na list hartije ili najlona u debljini od 1,5 do 2 santimetra. Stavite flaster na obolelo mesto, pokrijte ga najlonom i ostavite više sati. Ovaj flaster bi trebalo da se koristi posle obloga od đumbira, 4-5 puta dnevno.

194. Tohu flaster
Dodajte 10% brašna u pastu od soje (tohu- izgnječena zrna soje koja je stajala preko noći u 5 puta više vode), nanesite direktno na upaljeno mesto koje će se ubrzo povratiti, a groznica i bol prestati. Nikada ga ne koristiti u slučajevima boginja.

195. Obloga od soli
Zagrejte veću količinu soli, sipajte u platnenu vrećicu i stavite na obolelo mesto, ili na stomak u slučaju bola ili dijareje.

196. Flaster od šarana
Odsecite glavu šaranu od pola kilograma, sakupite krv i pre nego što se zgruša dajte osobi oboleloj od upale pluća da popije. Pažljivo izgnječite ribu, stavite je na bolesnikove grudi i merite mu temperaturu svakih pola sata. Kada temperatura spadne, posle 5-6 sati, skinite flaster.
Dobar broj obolelih izlečen je na ovaj način pošto je pre toga uzaludno lečen antibioticima.

197. Hlorofilni flaster
Izgnječite lišće potočarke, spanaća, rotkve, kupusa, itd.; nanesite ga na čelo ako želite da snizite temperaturu.

198. Hlorofilni flaster sa krompirom
Pomešati 50-60% rendanog krompira sa 40-50% izgnječenih zelenih listova. Dodati brašna da smesa ne bude suviše vodena. Koristiti kao i oblogu od taroa (krompira).

199. Obloga od čaja
Propržite zeleni čaj na suvo, skuvajte ga i dodajte mu 5% soli. Veoma je dobro za oči ako se nanosi kao obloga tokom 10-15 minuta, tri puta dnevno. Dobro je i za ispiranje vagine u slučaju belog pranja.

200. Flaster od pirinča
Sameljite ili istucajte integralni pirinač, dodajte mu malo vode i stavite direktno na obolelo ili povređeno mesto.

201. Flaster od heljde
Priprema se od heljdinih zrna, vode i malo morske soli. Skuvati heljdu na tihoj vatri. Izgnječiti zrna tako da se dobije pasta. Može se koristiti umesto flastera od taroa ili krompira.

202. Nukaju
U dva litra vode kuvati platnenu vrećicu sa 4 šake pirinčanih ili pšeničnih mekinja. Odlično protiv ekcema.

203. Flaster od dajkona ili neke druge rotkve
Nastrugati rotkvu i ne koristiti sok. Naneti direktno na ugroženo područje i ostaviti 15-30 minuta. Zatim staviti sveži flaster. Umanjuje bol i raščišćava svako unutrašnje krvarenje, podlive i modrice.

204. Flaster od belog luka
Izrendati malo belog luka, zaviti u sloj gaze i staviti na petu. Kada osetite da je peta vrela, uklonite flaster. Korisno je kod drhtavice prouzrokovane hladnoćom.

205. Obloge od pepela od drveta (ceđ)
Pepeo od izgorelog drveta malo prokuvati u vodi i dobro promešati. Ostaviti da se pepeo slegne i tečnost izbistri, pa tu tečnost odliti. Odlična je pranje kože i kose, veša. Pomaže kod raznih kožnih bolesti.

206. Obloge od hladne slane vode
Slanost treba da bude približna slanosti mora ili malo slanija. Obloge od tkanine ukvašene slanom vodom, uz često menjanje, su veoma efikasne kod opekotina.

207. Lišće vrbe
– Obloge: skuvati lišće (može i kora) vrbinog drveta u vodi. Ove obloge su veoma efikasne za isceljivanje modrica i rana.
– Flaster: Pomešati izgnječeno lišće vrbe s belim brašnom i malo vode. Naneti tu pastu na prelomljene kosti, iščašene zglobove ili istegnute mišiće.

KUPKE

208. Kupka br. 1, hlorofilna kupka
Skuvajte dve ili tri šake osušenog lišća rotkve u 4 litra vode sa šakom soli. Toplo se ogrnite i dolivajte s vremena na vreme topao čaj od kleke. Posle korišćenja ove kupke, 15-20 minuta pre spavanja, popijte šolju zelenog čaja sa sosom od soje. Odlično je za sve bolesti ženskih organa.

209. Kupka od đumbira
Stavite u platnenu vreću pola kilograma izrendanog đumbira i kuvajte ga u osam litara vode. Odlično je za dizenteriju. U slučaju blažeg napada umanjite količinu za pola. Pokvasite peškir u ovoj tečnosti i stavite na stomak.

210. Kupka br. 2 (od soli)
Rastopiti 150 grama morske soli u 6 litara vode. Primeniti što toplije i pre spavanja.

211. Kupka stopala u vreloj vodi
10 minuta potopiti stopala u vreloj vodi ( toplo koliko možete da izdržite). Efikasno u slučajevima slabe cirkulacije, bubrežne slabosti i nesanice.

LOSIONI  I  KAPI

212. Susamovo ulje
Procedite susamovo ulje kroz gusto platno i stavite pre spavanja po jednu kap u svako oko; to je ponekad malo bolno, ali je odličan lek za očne bolesti. Ovo ulje je izvrsno za negovanje kose, sprečavanje ćelavosti, za ispucalu kožu i ispucale bradavice i protiv pojave sedih vlasi.

213. Susam i đumbir
Pomešajte po jednu supenu kašiku susamovog ulja i đumbirovog soka i dobićete odličan lek protiv glavobolja, peruti, opadanja kose. Jedna kap u uho smiruje svaku upalu srednjeg uha. Veoma dobro za reumatizam i ekcem (posle obloge od đumbira).

214. Jabukov sok
Ovaj sok se utrljava na glavu da bi se smirila glavobolja.

215. Sok od rotkve
Utrljava se na glavu u slučajevima kad je glavobolja praćena groznicom. Upotrebljava se i kod otoka od modrice i ujeda insekata.

216. Limunov sok
Upotrebiti sok od limuna na isti način kao đumbirovo ulje- za lečenje peruti, opadanje kose ili seboreje (prekomerno lučenje kožnog loja).

217. Sok od ploda ili stabljike krastavaca
Koristiti ovaj sok za bubuljičavu kožu, naročito ako su bubuljice prouzrokovane potrošnjom mleka, sira, hamburgera itd. Koža će biti sve čistija i čistija. Na ovaj način se može upotrebiti i sok od dunja.

218. Sok od pelena
Stavljati ovaj sok na ujed bilo kojeg insekta. Nestaće svrab, a koža neće oteći.

PRAŠKOVI

219. Suva so
Stavlja se na ranu u cilju zaustavljanja krvarenja i dezinfekcije. Koristi se i za pranje zuba.

220. Denti
Pravi se od isečenog i usoljenog plavog patlidžana koji se dva-tri dana drži pod pritiskom. Tečnost se ocedi a patlidžan se stavi na rešetku da se osuši. Zatim se peče u rerni sve dok se ne ugljeniše. Istucati da se dobije prah. Koristi se veoma efikasno za pranje zuba, kod zubobolje (blago trljati desni oko zuba), kod gnojnih otoka desni (fistule) i kod unutrašnjeg krvarenja (progutati pola kašičice dentija sa malo vode ili čaja).

221. Pepeo od jajeta
Grejati jaje u tiganju (u početku mešati) dok se ne ugljeniše i ne ostane crn pepeo. To se koristi za lečenje ožiljaka izazvanih posekotinom ili opekotinom. Nanositi taj lek nekoliko dana zaredom.

7 Comments - Write a Comment

  1. Poštovanje Svetlana,
   Na sreću, za čišćenje jetre nema ništa! Dok nam za čišćenje stana, kola, dvorišta, pranje veša itd., trebaju neka pomoćna sredstva, za čišćenje celokupnog organizma je potrebno samo da prestanemo da ga prljamo, a on se sam čisti. Priroda se pobrinula da nam uprosti život i održavanje zdravlja. Najbolji sistem je post, tj. dijeta br. 7 tokom nekoliko dana, ili kome se ne žuri toliko, može da primanjuje dijetu br. 6, 5 ili 4.
   Univerzalni način održavanja organizma čistim i snažnim, je izbor zdravih namirnica i ne jesti previše. Sve što se unese u prevelikim količinama postaje otpadak ili toksin!
   A ako ste mislili usput i na jačanje jetre, to se nalazi u kategoriji “Dijagnostika- tabela Pet Preobražaja Energije”. Tu možete videti da su specifične žitarice koje pomažu jetri pšenica i ječam koje treba malo pojačati (naravno, pirinač je uvek na prvom mestu), od povrća su to biljke koje rastu u visinu i izdanci, a voće je rano (prolećno). Takođe se vidi da je žuč parni organ jetre i njegov dobar rad može pomoći zdravlju i energiji jetre, Žuči najviše smeta bilo koja vrsta masnoće.
   Ukus koji pomaže jetri je kiseo. Dakle, miso, pirinčano sirće, umeboši šljive i umeboši sirće, rasol i prirodne turšije itd. i sve to u malim količinama.
   Pozdrav!

   Reply
 1. Hvala puno na savetima! Da citala sam da je jecam dobar za jetru, mada sam jos negde videla da pominje caj od korena maslacka i takodje caj od jecma, sem naravno standardne makrobioticke ishrane.
  Veliki pozdrav

  Reply
  1. Pozdrav Jano,

   Te odloge se koriste za smanjenje povišene temperature, za smirivanje svih vrsta upala i za izvlačenje toksina iz tkiva i organa. Ovo zadnje znači da se koriste kod raznih oblika raka jer rak je oblik nekrofilnog tkiva i predstavlja deponiju za toksine. Tako se ubrzava lečenje raka, pored, naravno, makrobiotičke ishrane koja je na prvom mestu. Da oni lenji i lakoverni ne pomisle da su samo obloge dovoljne.
   Srdačan pozdrav!

   Reply

Post Comment