Iz ovog primera će se videti prava mudrost nekadašnjih civilizacija i poznavanje uticaja prirode na organizam i zdravstvene probleme.
Umeboši u prevodu sa japanskog jezika znači “Osušena šljiva”. U stvari, radi se o jednoj vrsti kajsije koja se vekovima koristi u Kini, Koreji i Japanu kao namirnica i lek. Drvo cveta veoma rano – pre trešanja. Kada plodovi dostignu određenu veličinu počinju da opadaju i nikada ne stignu da sazru. Nisu uopšte prikladni za ishranu, a čak su i otrovni.
Proizvodnja umebošija; Kada plodovi drveta Ume počinju da opadaju zemlja je često još pod snegom. Izuzetno su kiseli. Pokupljeni ili obrani plodovi se peru, a onda stavljaju na pirinčane asure da se suše na suncu. Preko dana ih sunce suši, a noću ih rosa omekšava i tako se ostavljaju nekoliko dana. Nakon toga su plodovi manji i namreškani.

Zatim se pakuju u burad sa sirovom morskom solju i purpurnim listovima “biftek biljke” (Šizo – jap.). Ti listovi daju specifičnu boju i ukus. Na kraju se sve pritisne nekim teškim predmetom i poklopi. Tako se drži najmanje 6 meseci. Što duže stoje, to su bolje. Naročito su dragocene ako su stare 6-7 godina.
Tajna proizvodnje i velike lekovitosti umebošija je u dugotrajnom procesu pripremanja prilikom koga dolazi do veoma snažnog spajanja jin i jang energija:
- Svež ume je ekstremno kiselo (jin) voće (jin), zelene boje (jin). Za proces pripreme se koristi izlaganje sunčevoj svetlosti (jang), dodavanje morske soli (jang), pritisak (jang) i dugo vreme stajanja (jang).
Tako dobijamo izuzetno korisnu turšiju:
- preporučuje se u slučajevima trovanja hranom ili zagađenom vodom
- kod srčanog udara
- dijareje ili zatvora
- problema u lečenju želuca i njegovih sokova
- morske bolesti
- glavobolje
- omogućuje nam uzimanje soli, a da pri tom ne pijemo mnogo vode sadržaj proteina, minerala i masnoća višestruko je veći nego u drugim vrstama voća, a naročito kalcijuma, gvožđa i fosfora, limunske i fosforne kiseline. Ti elementi lako mogu da neutrališu veoma jake činioce u krvi kao što su šećer, alkohol i ostali toksini (otrovi)
- takođe, limunska kiselina iz umebošija stvara mineralne soli gvožđa, magnezijuma, itd. iz ostalih namirnica tako da ih organizam lako apsorbuje
- poseduje sposobnost uništavanja štetnih bakterija dizenterije, stafilokoka i tuberkuloze
- stimuliše rad jetre i bubrega, pa tako čisti organizam od štetnih prirodnih i veštačkih materija
- otklanja umor organizma
- svojim antioksidacionim osobinama (uz soja sos) učestvuje u sprečavanju starenja.
Ovakve čudesne osobine imaju mnoge namirnice koje su preporučene u makrobiotskoj ishrani. Nemojte činiti uobičajene greške: prirodni lekovi i dodaci ishrani ne bi trebalo da budu čarobni štapići koji će vam omogućiti da se igrate sa prirodom i da jedete šta god vam padne na pamet, pa da posle tražite izlečenje za 5 min. Život nije sud na kome će vas dobar advokat ili novac spasiti od greški!