Unutrašnja higijena – Šatkarma

Unutrašnja higijena je disciplina poreklom iz stare Indije i, u zavisnosti  od tumačenja pisanih izvora ima desetak vrsta unutrašnjih pročišćavanja organizma. Pripada Yogi ili tradicionalnoj indijskoj medicini – Ayurvedi.  Svi su veoma korisni za zdravlje, a sada ćemo objasniti jednu od vežbi – GAJAKARNI (gadžakarni). Još se zove i gadžakarma ili kunjala. Temelji se na načinu na koji slon iznutra čisti svoje telo.

Gajakarni

Na početku da naglasim da ova vežba ne pripada makrobiotici i da makrobiotičarima nije ni potrebna. Ali u slučajevima kada neko skrene sa puta i principa makrobiotike, bilo da je u nemogućnosti da se pridržava ili svoje slabosti da izdrži na tom putu, ona može biti veoma korisna. U principu to je vežba povraćanja vode.
Dakle, potrebno je popiti za kratko vreme od litar do dva tople i malo posoljene vode. Zatim stati uspravno, levu ruku postaviti  ispod dijafragme, na predeo želuca, sagnuti se napred i desnom rukom, sa tri srednja prsta, nadraživati koren jezika. Tako ćete izazvati povraćanje vode. To ponavljati sve dok ne izbacite svu vodu iz želuca. Ako se desi da izbacujete nesvarene deliće hrane ili gorku vodu (to je žučni ferment), popiti još malo vode i postupak ponoviti. Ovu vežbu je najbolje raditi rano ujutru, ali se može raditi i po potrebi, kada god hoćete. Ako niste uklonili probleme, možete vežbu ponavljati nekoliko jutara. Preporučuje se za osobe između 6 i 60 godina starosti.
povraca
Koristi: ova vežba je odlična za osobe koje pate od viška kiseline (žgaravice), slabe probave, povećanog lučenja žuči, zatvora (konstipacije) i raznih želudačnih tegoba. Takođe, pomaže kod problema kao što su glavobolje, nervne napetosti, povećane osetljivosti na hladnoću (zimogrožljivosti), kašlja, astme, pomerenog želuca, osetljivosti na neke namirnice u ishrani itd.
Napomena: osobe koje ne smeju raditi gadžakarni su one koje boluju od povišenog pritiska, upale slepog creva, srčanih bolesti.
Imao sam primer moja tri prijatelja koji su patili od gasova, sporog metabolizma, čestih zatvora, povećane kiseline želuca, čira na želucu (ulkus), a smetalo im je više od polovine namirnica u ishrani. Uz to su imali i česte glavobolje. Ponavljajući ovo pročišćavanje tokom 10-20 dana oni su uspeli da otklone sve ove smetnje.

One Comment - Write a Comment

  1. Poslednjih par meseci primenjujem ovu tehniku, otprilike jedanput mesecno, i moram da kazem da je nesto najbolje sto sam naucio. Ne samo da se odmah osecam fizicki bolje, vec uklanja i svu depresiju koja se nakupi nakon zderanja danima unazad.
    Preporucujem svima koji grese u ishrani, necete se pokajati!

    Reply

Post Comment