Uzrok i dijagnoza oboljenja želuca

UZROCI  OBOLJENJA  ŽELUCA

U cilju valjanog lučenja probavnih sokova želuca, na prvom mestu je potrebno da hrana postane alkalna usled delovanja pljuvačke u ustima. Zato je potrebno da svu hranu dobro sažvaćemo. Integralne žitarice kuvane sa malo soli, prolaze kroz želudac u tanko crevo, gde ih crevne resice apsorbuju i pretvaraju u crvena krvna zrnca i druge zdrave tečnosti koje čine krv. Nasuprot tome, jin namirnice od rafinisanog brašna, belog pirinča i rafinisanog šećera, želudac direktno apsorbuje, pre nego li stignu do tankog creva i dovode do slabljenja krvi i limfe. Takve nezdrave namirnice je nemoguće žvakati. Zamislite kako bi bilo žvakati med, sladoled, čokoladu, limun itd. Takva slatka, hladna i kisela hrana vrlo lako i brzo dovodi do stagniranja u želucu jer on prestaje da radi čekajući da se namirnice zagreju na normalnu temperaturu i postanu alkalne tj. slane. Zbog toga organizam troši velike količine mineralnih soli koje su nam veoma potrebne i izaziva dekalcifikaciju kostiju (karijes i osteoporozu), anemiju, opštu slabost i zamor i dr. probleme. Slabost želuca, čir, gorušica i rak su posledice dugotrajnog unošenja krajnje jin namirnica i napitaka.
Jake jang namirnice, koje preopterećuju želudac, mogu takođe da izazovu rak, a to su namirnice bogate životinjskim proteinima i solima, kao i masne i uljane namirnice. U tom slučaju mora stalno da se luči suviše želudačne kiseline za preradu takve hrane, a posledica je nadraživanje sluzokože, stvaranje čira i razvoj tumora. Zavisno od lokacije i vrste, rak želuca može da metastazira na obližnje limfne čvorove, pankreas, jetru ili jajnike. Može takođe da se proširi na pluća, kosti i ponekad na kožu.želudac dijagnoza
Jin oblik raka želuca, koji pogađa gornji, prošireni deo, uzrokovan je prekomernim unošenjem krajnje jin supstanci, rafinisanih namirnica, konzervanasa, aspirina, vitamina C, hemijskih đubriva i pesticida. Rak u kompaktnijem delu, donjem delu želuca, posledica je prekomerne potrošnje mesa, jaja, ribe i dr. jang proizvoda.

 

DIJAGNOZA  OBOLJENJA  ŽELUCA

Da bi se dijagnostifikovali poremećaji želuca, treba posmatrati odgovarajuće oblasti lica: gornju usnu i srednji deo nosa (hrbat). U ustima se ogleda ceo probavni sistem, pri čemu gornja usna odražava gornji probavni sistem, posebno želudac. Određenije, leva strana gornje usne odgovara gornjem, više jin delu želuca, a desna strana odražava nižu, više jang oblast. Otečanost gornje usne ukazuje na proširenost želuca, uzrokovanu jin namirnicama i uzrocima, ili na prekomerno unošenje hrane. Stegnuta gornja usna odražava sužavanje želuca usled prekomernog uzimanja mesa, jaja, soli ili suvih pečenih namirnica. Oba ta stanja govore da u želucu ima suviše kiseline, a tendencija ka čiru ili njegovo postojanje može da se odražava u zapaljenju, pliku ili promeni boje gornje usne.
Smeđe mrlje ili pege na hrptu nosa znak su hronične kiselosti u želucu, čira, manjka šećera u krvi i tendencije ka dijabetesu ili, možda raku želuca. Koža u celini takođe govori o stanju želuca. Mrka ili tamna boja kože sa mrljama ukazuje na hroničnu kiselinu kao posledicu preteranog unošenja šećera ili voća. Promena boje duž meridijana želuca, naročito u oblasti ispod kolena ili sa gornje strane stopala, u produžetku drugog i trećeg prsta, pouzdan je znak neravnoteže u želucu. Isto tako, zelena nijansa na svakoj od tih lokacija ukazuje na moguće postojanje raka želuca.
Bliži deo korena jezika može takođe posužiti kao indikacija poremećaja. Tamnocrvena boja govori o zapaljenju, čiru i potencijalnom razvoju raka želuca. Bela ili žuta boja, ili bele mrlje govore o nagomilavanju masnoća i sluzi u želucu. Plava ili purpurna boja znači preteranu potrošnju šećera, bezalkoholnih pića, alkohola, lekova i droga. Male pečurkaste izrasline su znaci koselosti, čira i moguće mučnine i povraćanja.

5 Comments - Write a Comment

 1. Postovani Autore, hvala na ovom odlicnom tekstu i sada mi je mnogo jasnije funkcionisanje zeludca. Ono sto mogu da sumiram iz mnogih tekstova jeste da upotrebom losih namirnica, preradjenih, secera, mesa i drugo ostetimo nas organizam. To dovodi do razlicih oblika bolesti i na kraju do raka, najstrasniju bolest sadasnjice.

  Ono sto mi nije jasno, a izvinite ako ste o tome pisali vec, sta odlucuje od cega cemo se razboleti? Da budem precizna, vecina ljudi jede losu hranu, tj ovu navedenu ali svi se razbolimo od razlicith bolesti, neko ima probolem sa zeludcem, neko sa plucima, crevima itd.
  Znam da genetika i hranjenje majke u trudnoci utice na formiranje zdravlja deteta, ali da li neke stetne namirnice stvaraju neke bolesti npr ko konzumira mnogo mesa cesce oboli od raka pankreasa i slicno?
  Hvala najlepse!
  Pozdrav

  Reply
  1. Draga Svetlana,

   Pored pravila da najviše jang organi (bubrezi i srce) stradaju od preteranog jina, oni takođe ne podnose ni preterani jang. Npr., skupljaju se i na taj način im je funkcija otežana ili u krajnjim slučajevima, onemogućena. Takođe, u tabeli “Pet preobražaja energije”, kategorija Dijagnostika,se vidi koje namirnice i ukusi odgovaraju određenim organima, pa tako njihov nedostatak ili preterana upotreba nisu dobri za te organe. Iz toga opet proizilazi da su ravnoteža i umerenost u jelu i piću naročito bitni.
   I još jedna važna stvar: u tabeli “Ishrana majke tokom trudnoće i perioda rastenja” – kategorija Dijagnostika, vidi se kako to utiče na buduće zdravlje deteta i njegovu jačinu organa, pa onda treba pogledati tu tabelu.
   Pozdrav!

   Reply
  1. Zdravo Sheki,

   Odgovor Vama bih nazvao “podsećanje”! Uz svo uvažavanje ličnog mišljenja, hoću da Vas podsetim (više kao pitanja) na nekoliko stvari:

   – na osnovu čega ste stekli ovakvo mišljenje?
   – jeste li shvatili da ja nisam tvorac istočnjačke medicine, nego samo onaj koji je to učio i bezbroj puta proverio na sebi, svojima i stotinama drugih i uvek uspešno i to prenosim zarad dobra svih koji veruju? Ovime se suprotstavljate najvećim umovima čovečanstva. Nije li to preveliki zalogaj?
   – sigurno znate da je svako odgovoran za sebe i da, ako niste u pravu (a niste) to može da bude loše za Vaše zdravlje. Stvar je izbora.
   – kako neko može da ne veruje u prirodu? U šta onda veruje?
   Pozdrav!

   Reply

Post Comment