Vrlo lako

U kategoriji “Lečenje” je već lepo objašnjen problem niskog i visokog krvnog pritiska pa ću sada samo navesti jedan primer iz moje familije kao ilustraciju. Pre nekih petnaestak godina moja supruga se malo pravila pametna i nije se obazirala na moja upozorenja da prekine sa čestim kafenisanjem sa komšinicama i smanji voće, slatkiše i sokove. Često je imala vrtoglavice i malaksalost, a ujutro je jako teško ustajala, naravno uz veliku nervozu. I tako, jednoga dana joj se “ispunila želja”. Bilo je pre podne i njoj je bilo veoma loše tako da se i rasplakala zbog panike i nemoći. Mene nije htela ništa da posluša pa sam je na nagovor jedne prijateljice (nju je poslušala) odvezao u bolnicu. Utvrdilo se da joj je pritisak iznosio 65/50 ! Lekar se čudio kako je uopšte živa.
Pošto i ja kada treba imam dobru dozu tvrdoglavosti, po povratku kući sam je na neki način primorao da krene sa žitaricama, gomasiom, tekom. Jin stvari smo izbacili. Treći dan je ta prijateljica došla u posetu i ponela aparat za merenje pritiska. Rezultat je bio 120/80 !! , a komšinica je izbečenih očiju konstatovala:” Jao prijateljice, pa ti imaš devojački pritisak!”
Nažalost, ni devojke više nemaju odgovarajući pritisak. A u reči lekara, da poremećene vrednosti krvnog pritiska moraju doživotno da traju, uz kontrolisanje pomoću hemijskih “lekova”, ja nisam ni verovao,niti ću, a ko hoće, neka veruje.

2 Comments - Write a Comment

 1. Biti zdrav je vrlo jednostavno, komplikovani su ljudi! Moja majka ima (izmedju ostalog) problem i sa krvnim pritiskom. I ja joj kazem da treba da prestane da pije po 5 kafa na dan i da pocne da konzumira zitarice, a ona ce – Pa znam to i ja!
  Ljudi se plase raka, a najgore i najteze izlecive bolesti su ljudska arogancija i lenjost!

  Odlicni su Vam tekstovi koje objavljujete, svakom novom se radujem! Svaka cast na zelji i trudu da pomognete ljudima! Veliki pozdrav!

  Reply
  1. Draga Ana !
   Normalan čovek voli sve ljude, a najviše svoje bližnje. Baš zbog toga, krivo nam je kada poremete zdravstveno stanje, a više veruju bilo kojim novinama nego nama. Još pri tom nemaju snage bilo šta da urade za sebe, sem da uzmu zdravstvenu knjižicu i da odu do lekara, ni tada ne verujući u izlečenje. Ovo što radim, radim za opšte dobro, pa moram priznati da mi je veoma drago kada to daje efekta i sviđa se, bar većini.
   Srdačan pozdrav !

   Reply

Post Comment